Data: 2015-02-23 18:46:02
Temat: Re: bigos
Od: Waldemar <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Am 17.02.2015 um 21:51 schrieb Jarosław Sokołowski:
> Pani Ewa napisała:
>
>> W podręczniku do przyrody dla klasy piątej podają nawet
>> sześć smaków - 4 tradycyjne, umami i tłusty.
>
> Ech, jak dzieci, jak dzieci. Tylko wyścigi im w głowie, żeby
> było więcej. Koło mnie u Chińczyka podają kaczkę pięć samków.
Według tego, co wbijam studentom do głowy, jest tych smaków przynajmniej
6. Konkretnie istnieją receptory smaków "tradycyjnych", znaczy słony,
słodki, kwaśny i gorzki. Smak umami, czyli receptory glutaminianu
istnieją również, także coponiektórych kwasów tłuszczowych. Liczą
różnie, bo tych tłuszczowych kwasów jest kilka ras. Problem, albo nie
problem, nie wszyscy są na te smaki czuli. Czy to sprawa treningu, braku
receptorów czy braku "przetwarzania" w mózgu (ewentualnie trening), nie
wiem.
Co do "mapy" smaków, to nie jest tak prosto. Receptory znajdują się na
całej powierzchni języka, ale nie tylko. Częściowo są też na
podniebieniu, w przełyku i tak dalej. Mapa pokazuje jednak rejony
maksymalnej koncentracji receptorów.
Waldek
|