Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia bób suszony - jak suszyć? Re: bób suszony - jak suszyć?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: bób suszony - jak suszyć?

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.neostrada.pl!a
tlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "Qrczak" <q...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: bób suszony - jak suszyć?
Date: Fri, 17 Jul 2009 09:07:01 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 64
Message-ID: <h3p82r$mun$1@atlantis.news.neostrada.pl>
References: <h3n9vf$l9j$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<h3njq1$194$2@atlantis.news.neostrada.pl> <h3nlmq$8no$1@inews.gazeta.pl>
<h3nttj$g62$1@nemesis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: agd96.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1247814557 23511 83.16.159.96 (17 Jul 2009
07:09:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 17 Jul 2009 07:09:17 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5512
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5579
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:323462
Ukryj nagłówki

W Usenecie medea <e...@p...fm> tak oto plecie:
>
> Qrczak pisze:
>
>> Truskawki - te najładniejsze - w całości, najpierw na tacce, potem
>> przesypuję do torebek.
>
> Rozumiem, że przepłukujesz najpierw. Nie są potem posklejane lodem? Może
> dobrze osuszasz? Qrcze pióro, dużo roboty z tym mrożeniem. ;)

Po przepłukaniu zostawiam rozłożone do przeschnięcia. Jakoś nie pilnuję, nie
sprawdzam, by były suche na wiór, jak już mrożę. Odrobina lodowych
kryształków na truskawkach krzywdy im nie czyni, po rozmrożeniu wyglądają
prawie jak nowe.

>> Z warzyw to tylko porcje zieleniny włoszczyznowej sobie robię, takie na
>> raz do gara: por, całe "gałązki" liści selera i pietruszki. Plus dużo
>> posiekanego koperku, natki pieruszki, lubczyku, bazylii i mięty (w
>> pojemnikach).
>
> A do czego używasz tej zieleniny? Muszę coś zmienić z swojej kuchni.

Zielone chaberdzie i lubczyk do rosołu. Pozostałe wymienione - do
ziemniaków, sałatek, zup. Mięta do wody mineralnej i soku jabłkowego.
Poza tym, co chyba najistotniejsze - jestem wymienionymi obdarowywana w
ilościach prawie hurtowych, więc nie mogąc przejeść tego na bieżąco -
zmuszona jestem upychać w zamrażalniku na tak zwane gorsze czasy.

>> Ostatnio mroziła szpinak (całe liście)
>
> O nie, ze szpinakiem to nie chciałoby mi się bawić. Wolę kupować gotowy
> mrożony. A od kiedy pojawił się hortex w brykietach, to już w ogóle.

Znaczy liście zwinięte w brykiet? Jakoś nie spotkałam u siebie. Natomiast ta
typowa dla szpinaku mrożonego ciapa razi moje odczucia estetyczne.
A zabawy z tym szpinakiem nie miałam żadnej. Po prostu liście (nawet ich nie
myłam, bo z uprawy bardzo ekologicznej pochodziły) wepchnęłam dość ciasno do
torebki, po czym zamknęłam za nimi drzwi zamrażalnika. Jak ostatnio
zaglądałam tam, leżały cierpliwie w niezmienionej formie.

>> Kalafior i brokuły IMO jadalne tylko wtedy, jak gotowane były z postaci
>> "świeżej".
>
> No właśnie, ja mroziłam podgotowane. Nie rozciapywały się wprawdzie, ale
> smak miały przedziwny. To były moje pierwsze mrożonki, narobiłam się przy
> nich okrutnie, a efekt mnie dobił.

Smak - fakt, nie da się zachować tego oryginalnego, pochodzącego ze
"świeżonki".
Aha.. sobie przypomniałam, że jeszcze fasolkę szparagową zdarzało mi się
mrozić. Bez żadnego blanszowania czy innych cudów. Jadalna była.

>> Poza tym mam mały zamrażalnik.
>
> A ja mam dość spory, ale zapełnia się tylko w okolicach świąt. Nie jestem
> przyzwyczajona do domowych mrożonek, a to wygoda, jeśli się umie je
> zrobić.

Chciałabym mieć duży... Mogłabym gdzieś upychać wszystkie produkty natury,
którymi jestem obdarowywana... hihi

Qra


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
17.07 lemonka
17.07 Panslavista
17.07 Qrczak
17.07 medea
17.07 lemonka
18.07 medea
18.07 akata
19.07 Panslavista
19.07 czeremcha
19.07 Ikselka
19.07 Ikselka
19.07 Vicky S.
19.07 lemonka
20.07 medea
21.07 lemonka
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem