Data: 2011-12-11 17:17:48
Temat: Re: cappucino
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Aicha wrote:
> W dniu 2011-12-11 17:39, Waldemar Krzok pisze:
(osobiście wlałam do głębokiego talerza i dało radę)
>>
>> Nie, płaskie jest lepsze. Masz mniej więcej cal od góry, cal od dołu, do
>> kupy jakieś 5cm. Talerz na ogół jest płytszy.
>
> Ale ten przepis wszędzie jest w kubeczku:
> http://www.dizzy-dee.com/dizzy-dee/chocolate-cake-in
-5-minutes
>> Pisałem, że lepiej się mikrofalują płyny w objętości (bo konwekcja), niż
>> kawałki czegoś (choćby mięsa).
>
> Za to kawałek można zawsze obrócić. No chyba, że jest pizzą, to lepiej
> nie ;)
Pizzę najlepiej na sztorc postawić :-). A tak na serio, to takie ciasto nie
wyjdzie, jak dasz do dużego gara (wysoki i szeroki). W kubeczku (wąski i
wysoki) czy płaskim talerzu (szeroki i płaski) wyjdzie. najmniejszy wymiar
powinien być niespecjalnie większy, niż 5cm.
Równomierny rozkład promieniowania w komorze to jest zresztą "rocket
science" kuchenek mikrofalowych. Tanie mają czasami problemy z
równomiernością i grzeją nierówno. Nawiasem mówiąc są też kuchenki bez
ruchomego talerza, ale z ruchomym magnetronem względnie z ruchomym
falowodem.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
|