Data: 2007-04-20 12:33:15
Temat: Re: co można zrobić z selera naciowego?
Od: "Antek Laczkowski" <a...@p...wyrzuc.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 20-04-2007 o 12:17:37 DoroTA <m...@w...pl> napisał(a):
> Witam
> M?? jad? na kolacji s?u?bowej przek?ski wg jego opisu z selera naciowego
> i
> serka zio?owego,
Nać (selera) można traktować jak pietruszkę, ale o innym smaku.
Można zrobić twaróg z białego sera (tłustego), *drobno* posiekanej naci,
pieprzu ziołowego i odrobiny octu/cytryny jako konserwantu.
Tego selera dużo. "Tabasco" może być za ocet, kolorant i wyostrzacz.
Służy jako smarowidło do grzanek (zalecam), chleba z masłem,
albo po prostu do wyjadania jak leci.
Nie próbowałem takiej masy stopić - może coś ciekawego wyjdzie?
Bulwa selera - jeżeli została - to idealne połączenie z porem,
trzeba zmiksować tak +/- 2 selery:1por (wagowo) + gęsta śmietana.
Jest to sałatka do wszystkiego, trzeba sterować tylko zawartością
pora i stopniem zmiksowania, można dostać od białej pulpy
do zielonych kawałków.
Antek
|