Data: 2007-04-20 12:46:57
Temat: Re: co można zrobić z selera naciowego?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"DoroTA" <m...@w...pl> wrote in message
news:f0a40j$emv$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
> Mąż jadł na kolacji służbowej przekąski wg jego opisu z selera naciowego i
> serka ziołowego, był tym zachwycony.
> Zakupiłam wiec seler naciowy żeby takie coś zrobić w domu, ale bezpłciowe
> wyszło ;(
> Może macie jakiś dokładniejszy przepis jak to zrobić, ewentualnie co można
> zrobić z selera naciowego?
>
> pozdr
> Dorota
Podstawowe danie to seler naciowy z wody - polany masłem z bułka tartą,
moze zastępowac w jakims stopniu fasolkę szparagową czy botwinę w daniach
mięsnych z ziemiakami, czy ryżem lub inną kaszą. Wariacje "na temat" zawsze
dopuszczalne - ale sporo osób nie chce nadmiernie tyć, a i smak selera jest
na tyle wyrazisty i przyjemny, że nie jest sensowne łamać go dodatkami. W
koncu posiłki urozmaicamy więc nie ma zagrozenia monotonią w użyciu selera
naciowego.
W sezonie - przy robieniu pikli można zblanszowane kawałki łodyg układać
w mieszance typu "assorti"...
|