Data: 2011-09-15 07:32:12
Temat: Re: czy potrzeba pasteryzować?
Od: krys <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ikselka wrote:
> Dnia Wed, 14 Sep 2011 21:06:15 +0200, krys napisał(a):
>
>> Ikselka wrote:
>>
>>> Dnia Wed, 14 Sep 2011 21:01:40 +0200, krys napisał(a):
>>>
>>>> Ikselka wrote:
>>>>
>>>>> Dnia Wed, 14 Sep 2011 12:30:18 +0200, Robson napisał(a):
>>>>>
>>>>>> W dniu 2011-09-14 12:08, zbigniew pisze:
>>>>>>> Czy zrobione ( wysmażone) powidła wystarczy gorące wkładać do
>>>>>>> słoika, czy potrzeba pasteryzować?
>>>>>>> z
>>>>>>
>>>>>> Nie robię powideł, ale dżemów nie pasteryzuję, nakładam gorące,
>>>>>> bardzo dobrze się przechowują.
>>>>>
>>>>> Bo pewno robisz z Żelfixem czy innymi takimi - one mają konserwant.
>>>>> Dżemy naturalnie zagęszczane trzeba pasteryzowac.
>>>>
>>>> Polemizowałabym. Mam w piwnicy zeszłoroczne powidła z węgierek i
>>>> truskawek, nakładane na gorąco do słoików i studzone dnem do góry. Mają
>>>> się świetnie. J.
>>>
>>> Nie ryzykowałam nigdy "niepasteryzowania" - za dużo ich robię, żeby mi
>>> się np zepsuło 30 słoików...
>>
>> 30 słoików to mi zostało po zjedzeniu reszty...
>
> 30 słoików dżemu to jednorazowa porcja do pasteryzacji u mnie :-)
Nie zamierzam się licytować. Robię tyle, ile potrzebuję (albo zdecydowanie
za dużo, jeśli to nie ja odstawiam gotowce do piwnicy;-)).
J.
>
>
|