Data: 2011-09-14 20:05:37
Temat: Re: czy potrzeba pasteryzować?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 14 Sep 2011 21:06:15 +0200, krys napisał(a):
> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Wed, 14 Sep 2011 21:01:40 +0200, krys napisał(a):
>>
>>> Ikselka wrote:
>>>
>>>> Dnia Wed, 14 Sep 2011 12:30:18 +0200, Robson napisał(a):
>>>>
>>>>> W dniu 2011-09-14 12:08, zbigniew pisze:
>>>>>> Czy zrobione ( wysmażone) powidła wystarczy gorące wkładać do słoika,
>>>>>> czy potrzeba pasteryzować?
>>>>>> z
>>>>>
>>>>> Nie robię powideł, ale dżemów nie pasteryzuję, nakładam gorące, bardzo
>>>>> dobrze się przechowują.
>>>>
>>>> Bo pewno robisz z Żelfixem czy innymi takimi - one mają konserwant.
>>>> Dżemy naturalnie zagęszczane trzeba pasteryzowac.
>>>
>>> Polemizowałabym. Mam w piwnicy zeszłoroczne powidła z węgierek i
>>> truskawek, nakładane na gorąco do słoików i studzone dnem do góry. Mają
>>> się świetnie. J.
>>
>> Nie ryzykowałam nigdy "niepasteryzowania" - za dużo ich robię, żeby mi się
>> np zepsuło 30 słoików...
>
> 30 słoików to mi zostało po zjedzeniu reszty...
30 słoików dżemu to jednorazowa porcja do pasteryzacji u mnie :-)
--
XL
|