Data: 2011-09-14 19:06:15
Temat: Re: czy potrzeba pasteryzować?
Od: krys <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ikselka wrote:
> Dnia Wed, 14 Sep 2011 21:01:40 +0200, krys napisał(a):
>
>> Ikselka wrote:
>>
>>> Dnia Wed, 14 Sep 2011 12:30:18 +0200, Robson napisał(a):
>>>
>>>> W dniu 2011-09-14 12:08, zbigniew pisze:
>>>>> Czy zrobione ( wysmażone) powidła wystarczy gorące wkładać do słoika,
>>>>> czy potrzeba pasteryzować?
>>>>> z
>>>>
>>>> Nie robię powideł, ale dżemów nie pasteryzuję, nakładam gorące, bardzo
>>>> dobrze się przechowują.
>>>
>>> Bo pewno robisz z Żelfixem czy innymi takimi - one mają konserwant.
>>> Dżemy naturalnie zagęszczane trzeba pasteryzowac.
>>
>> Polemizowałabym. Mam w piwnicy zeszłoroczne powidła z węgierek i
>> truskawek, nakładane na gorąco do słoików i studzone dnem do góry. Mają
>> się świetnie. J.
>
> Nie ryzykowałam nigdy "niepasteryzowania" - za dużo ich robię, żeby mi się
> np zepsuło 30 słoików...
30 słoików to mi zostało po zjedzeniu reszty...
J.
|