Data: 2005-06-21 12:17:41
Temat: Re: delikatny biszkopt-jak?
Od: "Kazia" <k...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
witam :)
według mojego przepisu na biszkopt
składniki są takie:
5 jaj
5 łyżek mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka od herbaty aromatu do ciasta np.cytrynowy
1 łyżeczka od herbaty proszku do pieczenia
200g cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli do ubijania piany
trochę tłuszczu do wysmarowanai blachy
trochę bułki tartej do wysypania blachy
ale ja daję 3 łyżki maki tortowej zamiast 5
i 4 łyzki mąki ziemniaczanej zamiast 2
dzięki temu ciasto jest puszyste i lekkie
przygotowanie:
- jajka rozdzielić na białko i żółtko
- białko schłodzić w lodówce (lepiej się ubija)
- ubijać pianę z białek na sztywno - dodać odrobinę soli - lepiej się ubija
:)
- dodać do piany cukier i wszystkie żółtka i dalej ubijać
- dodać makę tortową i wymieszać
- nastepnie dodać makę ziemniaczaną i wymieszać
- na koniec dodać proszek do pieczenia i aromat i wymieszać
- wysmarowac blachę
- piec w piekarniku 170 stopni C przez około 25 minut na górnej i dolnej
grzałce
powodzenia
Kazia
|