Data: 2005-06-21 12:13:18
Temat: Re: delikatny biszkopt-jak?
Od: "Basia" <b...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "...Magda..." <n...@m...maila> napisał w wiadomości
news:d99064$ho4$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witajcie,
> juz kilkanascie razy pieklam sama biszkopt i zawsze mam ten sam problem
tzn
> moj biszkopt wychodzi dosc twardy i taki malo delikatny, malo puszysty.
> Robilam juz wedlug roznych przepisow tzn 4 jaja, po szklance maki i cukru
> plus lyzeczka proszku. Robilam tez taki z pomieszna 1:1 maka pszenna i
> ziemniaczana. Zawsze dodaje na koncu ubita na sztywno piane z bialek.
A ja robię dokładnie odwrotnie - najpierw ubijam pianę, do ubitej dodaję
cukier (na 6 jajek 1 szklanka) i cukier waniliowy, dalej ubijam aż
przestanie "chrzęscić" w misce, potem, już na wolniejszych obrotach, kolejno
po 1 żółtku a na koniec mąkę - na każde jajko po 1 łyżce mąki ziemniaczanej
i pszennej tortowej plus łyżeczka proszku i to już tylko wymieszać, bez
dalszego ubijania.
Biszkopt jest puszysty i bardzo delikatny.
pozdrawiam
Basia
|