Data: 2005-06-21 12:06:24
Temat: delikatny biszkopt-jak?
Od: "...Magda..." <n...@m...maila>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witajcie,
juz kilkanascie razy pieklam sama biszkopt i zawsze mam ten sam problem tzn
moj biszkopt wychodzi dosc twardy i taki malo delikatny, malo puszysty.
Robilam juz wedlug roznych przepisow tzn 4 jaja, po szklance maki i cukru
plus lyzeczka proszku. Robilam tez taki z pomieszna 1:1 maka pszenna i
ziemniaczana. Zawsze dodaje na koncu ubita na sztywno piane z bialek. Co
moge robic nie tak? A moze to kwestia przepisu? Czy ktos moze podac przepis
na taki delikatny, leciutki biszkopt (czesto taki jest w kupnych roladach).
Czy w ogole da sie osiagnac taki efekt w domowych warunkach czy trzeba sie
zadowolic takimi twardymi wypiekami (co nie oznacza zakalca bo biszkopt jest
wyrosniety ale bardziej przypomina ciasto ucierane niz ta delikatna "pianke
biszkoptowa")
Pzdr i bede wdzieczna za wszelkie sugestie.
Magda
|