Data: 2004-06-03 18:45:41
Temat: Re: dobry sos do gołąbków
Od: m...@p...onet.pl
Pokaż wszystkie nagłówki
> Teoretycznie wiem jak zrobić gołąbki, ...więc niech choć sos będzie dobry :)
> Prześlijcie kilka sprawdzonych, najlepiej pomidorowych, choć za grzybowe też
> będę wdzięczna.
> Jeannette
>
>
Witam!
Sos robisz na bazie wywaru, w którym duszą się gołąbki. Ja podsmażam na małej
patelni łyżeczkę koncentratu pomidorowego z odrobiną masła, następnie
rozprowadzam to wywarem. Dodaję do wywaru w garnku . Wrzucam kawałek listka
laurowego, pieprz w ziarenkach. Na koniec zagęszczam sos mąką rozmieszaną ze
śmietaną i odrobiną wody, jeszcze pieprz mielony, trochę koperku i odrobinę
oregano. Najlepszy jest na drugi dzień.
Sos grzybowy robiłam do niedawna z grzybów suszonych, namoczonych i osobno
ugotowanych. zagęszczałam mąką i śmieteną. Obecnie poszłam na łatwiznę i kupuję
koncentrat grzybowy, rozprowadzam wywarem z gołąbków + mąka i śmietana.
pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|