Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: [gdzie] sok z kiszonej kapusty (w 3c) :)
Date: Tue, 01 Dec 2015 12:54:38 +0100
Organization: private
Lines: 62
Message-ID: <o...@t...home>
References: <n30hgd$so0$1@node1.news.atman.pl>
<56542d9c$0$661$65785112@news.neostrada.pl>
<56543e33$0$22835$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
<56545c4a$0$680$65785112@news.neostrada.pl>
<7...@4...net>
<5654cc6c$0$685$65785112@news.neostrada.pl>
<5654d90c$0$22821$65785112@news.neostrada.pl>
<5654dbb0$0$655$65785112@news.neostrada.pl> <n33dn9$4jf$1@dont-email.me>
<56556135$0$22843$65785112@news.neostrada.pl>
<wpp3osq0k70o.l7vosa8w48sz$.dlg@40tude.net> <n356bc$g4f$1@dont-email.me>
<o...@t...home> <n3ji4r$bcp$1@dont-email.me>
NNTP-Posting-Host: dynamic-78-8-12-181.ssp.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1448970883 26254 78.8.12.181 (1 Dec 2015 11:54:43
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 1 Dec 2015 11:54:43 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:368189
Ukryj nagłówki
W dniu .12.2015 o 08:29 Pszemol <P...@p...com> pisze:
> "Trefniś" <t...@m...com> wrote in message
> news:op.x8oeh4i7mtaby1@tncap.home...
>> W dniu .11.2015 o 21:42 Pszemol <P...@p...com> pisze:
>>
>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:wpp3osq0k70o.l7vosa8w48sz$.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Wed, 25 Nov 2015 08:20:22 +0100, FEniks napisał(a):
>>>>
>>>>>> Kryształy lodu robią od wewnątrz
>>>>>> harakiri każdej komóre z osobna.
>>>>
>>>> W przemysłowych mrożonkach nie robią.
>>>> Ale tylko dlatego, że się blanszuje warzywa przed.
>>>
>>> A w jaki to sposób blanszowanie pomaga przy mrożeniu
>>> i zapobiega pękaniu komórek? Czy wiesz co to blanszowanie?
>>
>> Pszemol, poczytaj sobie w sieci!
>> Na przykład:
>>
>> https://zakochanewzupach.pl/jak-mrozic-warzywa-na-zi
mowe-zupy/
>
> I gdzie w tym artykule napisano w jaki sposób blanszowanie
> powoduje że nie powstają kryształy lodu w komórkach warzyw?
Przecież pytałeś Ikselki, czy wie CO to jest blanszowanie!
No to podrzuciłem Ci, cobyś też się dowiedział. Nie warto zawracać głowę
Ikselce takimi podstawami.
A dlaczego się blanszuje - przecież jesteś tu znany właśnie jako mędrzec
googla?
Ale co mi tam:
http://lmgtfy.com/?q=dlaczego+blanszujemy+warzywa+pr
zed+mro%C5%BCeniem
Jak sobie poradzić z polskimi literkami, to już chyba się nauczyłeś?
>
>> Czy _wszystkie_ Twoje wątpliwości musi rozwiewać Ikselka?
>
> Jeśli z nią w tym względzie konkurujesz to możesz Ty je rozwiać... :-)
Błąd w założeniach. Znacznie lepsze efekty daje wymiana doświadczeń, niż
konkurowanie.
To zostawiam kolesiom z ego przerośniętym jak prostata
--
Trefniś
|