Data: 2015-08-25 18:52:43
Temat: Re: jabłka w syropie
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-08-25 o 18:46, Jarosław Sokołowski pisze:
> W takim razie (jako ta pierwsza osoba) rzecz doprecyzuję. Ostrość i
> czerwoność papryczana to dwie różne sprawy. Umiejscowione nawet w
> różnych ośrodkach. Można z rzeczonych papryczek, podsuszonych nieco,
> wziąć same nasionka. One nie mają koloru ani aromatu papryki -- jest w
> nich sama ostrość jeno.
No to będę eksperymentować, ale najwcześniej w przyszłym tygodniu.
> A ostrość ta, jak twierdzą fizjolodzy, nie działa na kubki smakowe,
> lecz receptory bólowe. Czyli smak chili jest bardziej działaniem
> mechanicznym, niż chemicznym (a właściwie to udaje działanie
> mechaniczne).
Wiem, wiem, o tym też już tutaj rozprawialiśmy kiedyś.
Ewa
|