Data: 2007-03-26 20:06:29
Temat: Re: jak przyprawić szynkę gotowaną albo pieczoną?
Od: "Bożena" <n...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Barbara K." wrote in message news:eu8qbo$jqd$1@opal.icpnet.pl...
> Nie mogę wygooglać nic ciekawego, a wiem, ze kiedyś ten temat przewijał
> się wiele razy.
> Chciałąbym ugotować (lub upiec - jeszcze się waham) szynkę, ale kompletnie
> nie wiem, jak się do tego zabrać. Jak przyprawić, w czym gotować (piec).
> Pomózcie eksperymentatorce, proszę.
> Pozdrawiam
> Barbara i Marysia
Basiu, wśród moich przepisów do przetestowania mam taki:
*******
1 szynka wieprzowa ok. 2 kg,
6 kulek ziela ang.,
4 kulki jałowca,
4 goździki,
2 liscie laurowe,
50 g soli,
5 g saletry,
kilka ziarenek pieprzu,
oliwa, czerwone wino,
konfitura z malin (opcjonalnie)
Przyprawy utłuc, wymieszać z solą i saletrą, natrzeć szynkę włożyć do
szklanej miski, przykryć czymś ciężkim (u mnie czteropak piwa na talerzu) i
włożyć do lodówki na 2 tygodnie. Codziennie przewracać na drugą stronę.
Wyjąć szynkę z miski, opłukać i wytrzeć. Posmarować oliwą i wstawić do
piekarnika (180 oC) na ok. 2 godziny. Po upływie 1 godziny można posmarować
konfiturą z malin. Jest po prostu pyszna.
Autor: b_a_l_b_i_n_k_a
Źródło: http://glinki.com/?l=fe2ex7 - na tej stronie są też zdjęcia.
********
Bożenka z Wilna :)
słoneczna miodzio dziewczyna
Strona grupowa - http://kuchenna.host.sk
|