Data: 2007-11-20 19:49:54
Temat: Re: jak to jest z gotowaniem mleka skondensowanego?
Od: "Tomasz Dryjanski" <T...@s...o2.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:fhv9n3$nkb$5@nemesis.news.tpi.pl...
> Ikselka napisał(a):
>
>> A rozszerzalność cieplna tej cieczy ma jakieś znaczenie? A wzrost
>> ciśnienia w związku z niemożnością powiększenia objętości
>
> Uściślę: puszka to uniemożliwia skutecznie..
A widzisz... Tu też wracamy do podstaw.
Jeśli rozszerzalność cieplna puszki i jej zawartości są takie same, to
puszka po podgrzaniu ulegnie przekształceniu jednokładnemu, i ciśnienie
wewnątrz się nie zmieni. A ponieważ współczynnik rozszerzalności cieplnej
blachy jest nawet nieco większy niż skondensowanego mleka, powstanie
niewielkie podciśnienie, skompensowane elastycznością blachy.
Przy okazji: przykład z propanem-butanem jest demagogiczny. Jeśli będziesz
taką butlę ogrzewać na łaźni z ciekłego propanu-butanu, butli nic się nie
stanie. Chodzi o to, że temperatura wrzenia propanu-butanu w warunkach
normalnych jest dużo niższa niż wody.
T. D.
|