Data: 2005-10-05 11:20:28
Temat: Re: jak ubić pianę z białek
Od: medea <e...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Lady Huncwot napisał(a):
> No właśnie - niby proste, ale czasem nie chce wyjść...
> Jak ubić pianę z 5 białek ze szklanką cukru (tak wymaga przepis na ciasto),
> żeby piana była sztywna?
> Mi wychodzi coś bardziej podobnego do zupy niż do piany :(
Tak jak piszą poprzednicy, najpierw ubij same białka a potem dodaj
cukier i jeszcze ubijaj, masa się zrobi gęsta jak krem. Jeśli chodzi o
dodawanie szczypty soli, to jest IMO przesąd, który u mnie się nigdy nie
sprawdził. O wiele ważniejsze jest, żeby naczynie, w którym ubijasz,
miało możliwie jak najcieńsze ścianki (np. jakaś blaszana miska). Aha, i
nie staraj się ubić białek na sztywno mikserem, bo to się nie uda.
Białka najlepiej ubijać zwykłą trzepaczką, i to jak najkrócej (tzn. nie
wolno przerywać ubijania i po chiwli do nie go wracać, bo białka klapną
i już nie dadzą się ubić).
Pozdrawiam
Ewa
|