Data: 2009-11-05 19:44:05
Temat: Re: jaka sól do kiszenia kapusty?
Od: "Prawusek" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"krys" <k...@p...onet.pl> wrote in message
news:hcv7ie$l8l$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> Ap3k wrote:
>
> > On Thu, 05 Nov 2009 19:24:52 +0100
> > krys <k...@p...onet.pl> wrote:
> >
> >> Jest OK, najwyżej się przed spożyciem wypłucze, a wieksza pewność, że
> >> się nie popsuje.
> >
> > Plukac kapuste? :-)
>
> Jakbyś spróbował mojej kapusty, jak jest już dobrze ukwaszona, to byś
> szczękościsku dostał:-). I nie od soli, tylko od kwasu.
>
> > Wiesz, kilo soli na 10 kilo kapusty da wrecz
> > gwarancje, ze sie nie popsuje. ;-)
>
> Jakie kilo? Mowa była o ćwierć kilo na 10 kapusty.
>
> > Tylko wlasnie moje pytanie, co ze
> > smakiem?
>
> Rzecz gustu. Kiszę 40 kg kapuchy z kilogramem soli i nie narzekamy.Ale
> płukać trzeba, dla usunięcia nadmiaru kwasu.
> Justyna
A ja nie muszę płukać - choć jadam mało soli.
Natomiast gdy zbyt kwaśna dodaję świeżej słodkiej kapusty, lub do innych
potraw śmietanę, zasmażkę itp.
|