Data: 2007-04-07 09:29:41
Temat: Re: jeszcze, jak gotować jajka żeby ...
Od: clafoutis <c...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ludek Vasta wrote:
> Andrzej napsal(a):
>
>> Jak ugotować jajka żeby nie popękały skorupki ?
>
>
> Robie igielka dziurke na szerszym koncu jajka. No i woda jest solona.
> Jak sie zagotuje, to powoli wkladam jajko na lyzce. Gotuje 10 minut, po
> czym natychmiast schladzam zimna woda z kranu (to zapewni, ze skorpuke
> bedzie mozna latwo obrac). No i dla pewnosci, nie gotowac za dlugo, bo
> zoltko otrzyma szara powloke.
>
> Ludek
te 10 minut to tak dla średniej wielkości jaja. a ta szara powłoka to
chlorowodór szkodliwy dla organizmu. dlatego wbrew obiegowej opinii że
najlatwiej jest ugotować jaja na twardo jest błędna i myląca.
piotttr
|