Data: 2007-04-07 12:25:03
Temat: Re: jeszcze, jak gotować jajka żeby ...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"clafoutis" <c...@i...pl> wrote in message
news:ev7o3k$fj6$1@news.interia.pl...
> Ludek Vasta wrote:
>> Andrzej napsal(a):
>>
>>> Jak ugotować jajka żeby nie popękały skorupki ?
>>
>>
>> Robie igielka dziurke na szerszym koncu jajka. No i woda jest solona. Jak
>> sie zagotuje, to powoli wkladam jajko na lyzce. Gotuje 10 minut, po czym
>> natychmiast schladzam zimna woda z kranu (to zapewni, ze skorpuke bedzie
>> mozna latwo obrac). No i dla pewnosci, nie gotowac za dlugo, bo zoltko
>> otrzyma szara powloke.
>>
>> Ludek
>
> te 10 minut to tak dla średniej wielkości jaja. a ta szara powłoka to
> chlorowodór szkodliwy dla organizmu. dlatego wbrew obiegowej opinii że
> najlatwiej jest ugotować jaja na twardo jest błędna i myląca.
pomyłka!!!
siarkowce - siarkowodór jako forma gazowa - żółtko jest cenne dlatego, że
jest to naturalne źródło siarki - bardzo potrzebnej skórze i jej wytworom -
włosom.
|