Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kEczAp
Date: Tue, 12 Jun 2012 14:00:49 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 28
Message-ID: <f9tdux8irubx.1kb674sk62av3$.dlg@40tude.net>
References: <jr2uon$qsm$1@node2.news.atman.pl> <jr435p$lst$1@inews.gazeta.pl>
<4fd6328a$0$1317$65785112@news.neostrada.pl>
<jr6oes$6ju$1@news2.ipartners.pl> <jr6r3b$od2$1@inews.gazeta.pl>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: aepi161.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1339502462 16243 79.191.138.161 (12 Jun 2012 12:01:02 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 12 Jun 2012 12:01:02 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:346628
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 12 Jun 2012 09:34:48 +0200, Nixe napisał(a):
> "gosmo" <t...@m...pl> napisał w wiadomości
> news:jr6oes$6ju$1@news2.ipartners.pl...
>
>> To zupełnie inna historia. Mleko w procesie pasteryzacji/UHT traci
>> bakterie mlekowe które powodują jego zsiadanie,
>
> No nie, ale chyba XL nie miała na myśli nastawiania mleka UHT na zsiadłe.
> O taki brak elementarnej wiedzy jej nie podejrzewam.
>
>> Z powidłami też inna historia, przecież były pasteryzowane i są szczelnie
>> zamknięte, więc bakterie wybite i nie ma możliwości dostania się
>> grzybków/pleśni/bakterii z zewnątrz.
>
> Jasne, że jak się będzie jadło łyżeczką prosto ze słoika, to się w końcu
> zepsują. Ale otwierane i zamykane ponownie niekoniecznie.
> To samo z kapustą kiszoną czy ogórkami. Dawniej przecież (ale i teraz też
> się to praktykuje) kisiło się jesienią w beczkach na całą zimę i wiosnę,
> brało się po trochu z tych beczek co jakiś czas - czy komuś się kapusta czy
> ogórki zepsuły przez ten kilka miesięcy? Nie sądzę.
>
> N.
Owszem, kapusta się psuła - niekiedy zachodziła w niej fermentacja masłowa.
A i ogórki potrafiły się zepsuć=zmięknąć na galaretę.
--
XL
|