Data: 2000-07-20 10:25:09
Temat: Re: kartacze
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
iziak <i...@p...wp.pl> wrote in message
news:3976B55A.AA68F238@poczta.wp.pl...
| to jak w koncu robi sie kolduny, a jak kartacze, bo juz nie moge sie
| polapac?
Kołduny: niewielkie pierożki zwykle z mięsnym farszem, ciasto cienkie,
odstające od nadzienia. Często z rogami sklejonymi ze sobą (taki mały
pierścionek). Mogą być podawane same z jakąś okrasą lub jako dodatek
do zupy (rosół, barszcz).
Kartacze: spore, podłużne pyzy. Nie jestem pewien (nigdy sam nie robiłem),
ale chyba pyzy robi się z mieszanki ziemniaków surowych i gotowanych,
a kartacze z samych surowych. Proszę w razie czego skorygować.
--
Konrad J. Brywczyński should it be implausible
b...@w...pdi.net that a man can supervise
www.kjb.w.pl the construction of light
|