Data: 2006-03-27 14:16:03
Temat: Re: kluski kładzione z ziemniaków
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:e08qr5$g3i$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Zosia" <z...@m...gorzowwlkp.com> napisał w wiadomości
> news:e08q4j$gem$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Witam
>> Jedliście kiedyś coś takiego. Mi było dane i chociaż ta ich szarość była
>> kontrowersyjna - to smakowały wyśmienicie.
>> Możecie coś podpowiedzieć jak się do tego zabrać. Może one inaczej się
>> nazywają ale ja je akurat tak nazwałam
>
> A czem się to rózni od śląkich klusków? Takich okrągłych, z dziurka w
> środku?
>
> DJD
>
> PS. Są oczywiście kluski białe i szare, które to (szare) wane były
> "polskimi" w czasach, gdy moja Mama jako mała dziewczynka dorastała na
> Górnym Śląsku / granica ze Śląskiem Opolskim.
Kluski śląskie robi się tak: gotowane (gorące!!!) ziemniaki przepuszcza się
przez praskę lub maszynkę układa równo w naczyniu i dzieli na krzyż, wyjmuje
się 1/4, można to nałożyc na resztę ziemniaków, a wolne miejsce wypełnia się
mąką ziemniaczaną i szybko (ma być gorące) miesza, można dodać jajka,
formuje kulki, które po ugotowaniu są takie lekko gumowate...
|