Data: 2006-03-27 14:18:13
Temat: Re: kluski kładzione z ziemniaków
Od: medea <e...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Zosia napisał(a):
> Witam
> Jedliście kiedyś coś takiego. Mi było dane i chociaż ta ich szarość była
> kontrowersyjna - to smakowały wyśmienicie.
> Możecie coś podpowiedzieć jak się do tego zabrać. Może one inaczej się
> nazywają ale ja je akurat tak nazwałam
To ulubiona potrawa mojego dzieciństwa :-). Kluski mama robiła z
surowych startych ziemniaków, takich jak na placki ziemniaczane, może z
trochę większą ilością mąki albo mąki ziemniaczanej (nie pamiętam
dokładnie), do tego jajo, sól, pieprz i kłaść na wrzątek na 3 minuty.
Potem dobrze jest te kulski jeszcze podsmażyć i podwać z pokrojonymn i
podsmażonym boczkiem i cebulką. Do tego koniecznie kiszona kapusta (na
ciepło albo zimno, jak kto woli). Ależ mi smaku narobiłaś! Chyba
spróbuję zrobić, chociaż mi nigdy nie wyszły tak dobre jak mojej mamie.
Aha, i one nie mają nic wspólnego z kluskami śląskimi, jak tu niektórzy
piszą.
Pozdrawiam
Ewa
|