Data: 2012-09-29 09:50:12
Temat: Re: kremowka
Od: Qrczak <q...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2012-09-29 09:32, obywatel medea uprzejmie donosi:
> W dniu 2012-09-29 07:39, Chiron pisze:
>> Witam
>> kupiłem śmietankę Mlekovity- 30%. Miała wyjść bita śmietana. I teraz
>> mam dylemat- bo śmietanka się nie ubiła- cały czas miała płynną
>> konsystencję: czy to oszukana śmietanka, czy może ja coś źle zrobiłem?
>> Tylko co tu można źle zrobić przy bitej śmietanie? Czy dajecie zagęstnik?
>>
>
> Dosłownie wczoraj ubijam tę samą śmietankę i wyszła mi idealnie ubita.
> :) (fakt, różnych dziwnych dodatków w składzie ma sporo)
>
> A schłodziłeś ją porządnie wcześniej? Śmietanka powinna się chłodzić
> przynajmniej te 12 godzin przed ubijaniem.
Czytałam/słyszałam o takim myku, że można zamiast 12-godzinnego
chłodzenia wrzucić kilka kostek lodu. Ale nie trenowałam tego.
Natomiast, podobnie jak przy bezie, dbam, by miska była zimna i czysta.
No i, niestety, najlepiej ubija się ręcznie, bo przy mikserze dość łatwo
przegapić początek "maślenia".
qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
|