Data: 2013-04-23 00:58:02
Temat: Re: mokry sernik jak
Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Ikselka napisał:
> Dnia Mon, 22 Apr 2013 21:34:09 +0200, lamia3c napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:yn86ccpi8hme$.ig787d9a3bz6.dlg@40tude.net...
>>> Mój jest wilgotny i piankowy. Jest świetny i koniec. Masz:
>>> http://tiny.pl/h81sm
>>
>> dzięki,
>> (jedynie chyba przewracanie sernika bym sobie z wygody darowała i kroiła z
>> blachy.. )
>
> Piekę ten sernik w okraglej tortownicy i lubię jak wierzch jest równiutki,
> bo ladniej wygląda no i można go posmarowac goracym morelowym dżemem, który
> zastygnie i utworzy glazurę. Można i czekoladą polać, co lubią niektórzy.
>
>>
>> A mąka ziemniaczana w przepisach sernikowych jaką ma 'funkcję'? tutaj widzę
>> nie trzeba
>>
>
> Tutaj jest waniliowy budyń - i skrobia ziemniaczana w nim jest. Pełni ona
> rolę utrwalacza sprężystości gdyż pęcznieje od nadmiarowej wilgoci z sera i
> śmietany, nie pozwala sernikowi podpłynąć wodą, co przy dzisiejszej
> jakoscis sera zdarza się nierzadko.
Ech, skrobi bambusowej by dodać! Ta to dopiero trzyma! I dlatego skrobia
ziemniaczana nie nadaje się a trzeba dać budyń (skrobia ziemniaczana,
pszenna i ryżowa razem wymieszane a nie sam krochmal jak w kisielu)!
Sama skrobia ziemniaczana jest za miękka - to w zasadzie etap
przejściowy miedzy dekstryną a skrobią!
--
Darek
|