Data: 2013-04-23 04:43:49
Temat: Re: mokry sernik jak
Od: u...@d...invalid
Pokaż wszystkie nagłówki
On 22.04.2013 21:39, lamia3c wrote:
> "Miroslaw Kwasniak" <m...@i...zind.ikem.pwr.wroc.pl> wrote in
> message news:kl2kfn$ijs$1@z-news.wcss.wroc.pl...
>> Zmniejszyć ilość / nie używać zagęstników typu mąka, skrobia czy kasza
>
> a czemu? w celach smakowych?
>
> (bo taki sernik to chyba do zdrowego żywienia nie może pretendować -
> cukier, jajka i tłuszcze na gorąco. - To takie podstawowe zagęstniki nie
> wiele pogarszają sytuację :) )
Żółtka jaj należy podawać dzieciom od 7-go miesiąca ze względu na to, że
są bardzo zdrowe (wytyczne ministerstwa zdrowia). Tłuszcze jeśli są to
mleczne (masło) w serniku nie są rozgrzewane do temperatury w której
zaczynają być szkodliwe a są lekkostrawne i nieporównywanie zdrowsze od
margaryn więc nic do nich. A cukier... no cóż nie wyobrażam sobie ciasta
bez nich :)
Poza tym sernik to doskonałe źródło białka, jak ktoś ma aktywny tryb
życia (np. uprawia sport), to może się okazać świetnym uzupełnieniem
energii z cukru i wspomóc regenerację mięśni przez dostarczenie białka
:) No ale w takim przypadku zrobiłbym faktycznie mniej tłusty.
|