Data: 2007-10-05 06:33:35
Temat: Re: naturalne barwniki do ciasta
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "BBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:fe3fq5$92d$1@inews.gazeta.pl...
> Kisiel nada kisielowy posmak, te wszystkie "aromaty" syntetyczne to o kant
> rozbić...
> Że o mące ziemniaczanej w kremie nie wspomnę.
Mam przepis na krem, do którego i tak dodaje się mąkę ziemniaczaną, ale
pewnie masz rację z tymi "aromatami"...
> Jaki to jest Twój krem do eklerów? Maślany, czy śmietankowy?
Śmietankowy. Korzystam z przepisu Magdy Bassett - kiedyś zrobiłam jej eklery
z tym kremem i wyjątkowo nam zasmakowały. Czasami robię też krem maślany,
ale tylko kawowy. Tutaj niestety ta opcja odpada ze względu na Marysię.
" 440 ml śmietanki wysokoprocentowej
110 gr cukru
4 żółtka
3 łyżki mąki kartoflanej"
Z tym, że do tortu dodam śmietanki 18%. Do eklerów daję kremówkę.
Pozdrawiam serdecznie
Barbara i Marysia
|