Data: 2007-10-04 21:18:16
Temat: Re: naturalne barwniki do ciasta
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
BBjk pisze:
> Ikselka pisze:
>
>>> 3. różowe płatki róży w środowisku zasadowym zmieniają kolor na
>>> niebieski - to tez można jakoś wykorzystać.
>
>> Akurat z różą cukrową (tj. z utartymi z cukrem pudrem i kwaskiem jej
>> płatkami) mam często do czynienia. Dodałam kiedyś do kremu tortowego -
>> był różowy i w dodatku zyskał na spoistości
>
> Piszesz sama, że jest z kwaskiem.
> W kwaśnym jest różowo, w zasadowym niebiesko.
>
>> - nie wiem, jakim cudem, ale tak było.
>
> To nie cud.
> To chemia na poziomie gimnazjalnym, dawniej podstawówkowym.
Chodziło mi o spoistość, nie o kolor. Zasady i kwasy mam opanowane.
Natomiast nie wiem, jak chcesz otrzymać w praktyce zmianę koloru róży na
niebieski w torcie - niby teoretycznie można, ale wodorotlenki i ich
roztwory wodne (czyli zasady) nie są tu raczej pożądane.
;-P
--
XL wiosenna
|