Data: 2009-12-13 17:22:20
Temat: Re: no?e kuchenne
Od: Jacek Szaniawski <i...@n...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
vcore <mail*wytnij*@vcore.pl> wrote:
>>>>> Wszystkie nowoczesne firmowe noże są produkowane ze stali nierdzewnej
>>>> to wszyscy wiedza, ale sa stale roznej jakosci. w wodzie to zadna nie
>>>> rdzewieje, ale proszek do zmywarki jest bardzo agresywny i na stali
>>>> nierdzewnej gorszej jakosci pojawiaja sie delikatne brazowe plamy.
>>> Coś za coś, im większa zawartość węgla tym większa podatnośc na utlenianie i
reakcje z innymi
>>> substancjami, ale im więcej węgla tym lepsze właściwości tnące, noże z węglówki
dają się ostrzyć
>>
>> niezupelnie o to chodzi. mam lyzki z nierdzewki ktore w zmywarce
>> rdzewieja.
>
>Chodzi właśnie o węgiel, bo zawierają go wszystkie gatunki stali nawet INOX czy jak
kto woli
>nierdzewka, tylko że są to bardzo śladowe ilości - a jak stwierdził ktoś wcześniej w
zmywarce są
>stosowane bardzo agresywne środki które mają odczyn zasadowy i powodują korozję
metali, wyłączając
>stal kwasoodporną - bo tylko ona jest odporna na działanie tego typu środków
nawet wiem kto to wczesniej swierdzil ;-) . i dlatego bylo poczatkowe
moje pytanie - nie o sklad chemiczny i molekularne przyczyny
rdzewienia, bo to generalnie wiadomo, tylko o to, czy noze firmy X
rdzewieja w zmywarce czy nie.
|