Data: 2006-07-03 11:48:11
Temat: Re: ogórki małosolne
Od: "Anna LT" <l...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "czeladnik" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
news:e8alf1$qk2$1@inews.gazeta.pl...
>
> "Anna LT" <l...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
> news:e8ab9h$i57$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Witam
>>
>> kiedyś wiele lat temu robiłam pyszne ogórki małosolne
>> od dwu trzech lat przestały mi wychodzić
>> zbiera sie piana na wierzchu wody
>> ogórki robią się kapciowate i śmierdzi potwornie
>> receptura niby ta sama
>> (umyte ogórki, umyty koper kwitnący, umyty liść lub korzeń chrzanu,
>> gorczyca z torebki, umyty liść czereśni i wszystko wrzucam do słoja
>> umytego i wyparzonego
>> a potem zalewam zagotowanym wywarem = 1 łyżka stołowa soli na litr wody ,
>> z tym że jeszcze wrzątkiem, potem przykrywam to jakimś talerzykiem -
>> pokrywka od słoja 5 l już dawno mi się zbiła)
>>
>> błagam powiedzcie co robię źle
>> lub dajcie jakiś lepsiejszy przepis na ogórki małosolne
>>
> Podejrzewam ze solilas sola jodowana, a trzeba zwykla bez dodatku jodu.
> Pzdr
>to fakt sól jodowana była
tylko tą zwykłą kamienną to ciężko kupić...
ale poszukam
anka
|