Data: 2006-07-03 08:45:15
Temat: Re: ogórki małosolne
Od: "czeladnik" <n...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Anna LT" <l...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:e8ab9h$i57$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
>
> kiedyś wiele lat temu robiłam pyszne ogórki małosolne
> od dwu trzech lat przestały mi wychodzić
> zbiera sie piana na wierzchu wody
> ogórki robią się kapciowate i śmierdzi potwornie
> receptura niby ta sama
> (umyte ogórki, umyty koper kwitnący, umyty liść lub korzeń chrzanu,
> gorczyca z torebki, umyty liść czereśni i wszystko wrzucam do słoja
> umytego i wyparzonego
> a potem zalewam zagotowanym wywarem = 1 łyżka stołowa soli na litr wody ,
> z tym że jeszcze wrzątkiem, potem przykrywam to jakimś talerzykiem -
> pokrywka od słoja 5 l już dawno mi się zbiła)
>
> błagam powiedzcie co robię źle
> lub dajcie jakiś lepsiejszy przepis na ogórki małosolne
>
Podejrzewam ze solilas sola jodowana, a trzeba zwykla bez dodatku jodu.
Pzdr
|