Data: 2006-07-03 07:36:10
Temat: Re: ogórki małosolne
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Anna LT" <l...@w...pl> wrote in message
news:e8ah0a$6tg$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>
>> Kupić lub zrobic zakwas - jak na żurek - w końcu to fermentacja mlekowa i
>> dodac do zalewy - zalewać wodą schłodzoną, nie wrzątkiem.
>>aha
> tylko jak bardzo schłodzoną ciepłą jeszcze czy raczej letnią?
> anka
> ps a ogórki kupowane od zaufanego rolnika na targu
Może być letnia, chodzi o to, by nie zabić bakterii żyjących na powierzchni
ogórków. Słone, z czosnkiem i innymi przyprawami środowisko nie jest
sprzyjające rozwojowi drobnoustrojów, prócz tych "przyzwyczajonych" i to one
zaczną się szybko namnażać. Później konkurencja będzie słaba. Można dodać
trochę cukru jako pożywki.
Ja mam zaufanych sąsiadów - do pierwszego razu - handel to handel, nie ma
skrupułów.
|