Data: 2006-07-04 08:23:53
Temat: Re: ogórki małosolne
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <e8ctag$35k$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
> "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
> news:wlalos-109691.06453604072006@news.gazeta.pl...
> > In article <e8cn0f$nec$1@news.onet.pl>, Kyllyan <m...@o...pl> wrote:
> >
> >> >>> Bez korzenia i liści chrzanu?
> >> >> Przecież mowa o małosolnych.
> >> >
> >> > No wlasnie, malosolne ogorki bez tych wszystkich udziwnien wychodza
> >> > naprawde bardzo dobre.
> >> >
> >>
> >> To nie są udziwnienia. Wszystkie te dodatki dodaje się właściwie nie dla
> >> smaku,
> >> a dla garbników, które zawierają, a które to pomagają w utrzymaniu
> >> jędrności ogórków w czasie długotrwałego przechowywania.
> >> W małosolnych można dodać je dla smaku, jak kto lubi.
> >
> > Tyle, że wtedy nie smakują jak małosolne.
> >
> > Władysław
>
> To wytłumacz, dlaczego nazywają się małosolne?
A to jet akurat kalka z rosyjskiego "ogurcy małosolnye".
Władysław
|