Data: 2005-12-23 12:35:00
Temat: Re: panettone jak ze sklepu?
Od: "Atunia " <a...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Sabina Redlarska <sa-re.wyrzuc.to.co.uwazasz:)@epf.pl> napisał(a):
> Nie za bardzo rozumiem o co tu chodzi, jest to ciasto tradycyjne, kiedyś to
> piekli w garnkach, a więc jednak piekli. Czemu więc teraz tylko kupują? Czy
> po prostu w przemysłowej produkcji da się to zrobić lepiej? Czemu?
Słabo się znam, bo nie jadłam, ale mnie zaintrygowałaś, robiłaś może z tego
przepisu:
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=117824
05&a=11783397
?
Ja podejrzewam, że to od szczepu drożdży może zależeć, może od przemysłowego,
mocniejszego jakiegoś wyrabiania ciasta? W .pl są rewelacyjne ciasta firmy
Consonni (www.consonni.pl), delikatne, rozpływające się w ustach. Ponoć mają
własne drożdże i jest to jeden z sekretów. O pozostałych nie wiem nic. Ale
ponoć konserwantów nie mają, a ciasta trochę stoją i są ciągle pyszne.
A, w Wielkiej Księdze Chleba jest przepis na panetton i opis, zeskanować?
Atunia
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|