Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.astercity.net!in.100proofnews.c
om!in.100proofnews.com!news.glorb.com!newsfeeds.sol.net!posts.news.moreusenet.n
et!nnrp0-asbnva.nntpservers.com!not-for-mail
From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pasztecik
Date: Tue, 30 Nov 2004 22:06:25 +0000
Organization: Home
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <7...@4...com>
References: <cohmi1$h0k$1@achot.icm.edu.pl> <coi1p9$dqv$1@inews.gazeta.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 34
NNTP-Posting-Date: 30 Nov 2004 22:06:19 GMT
NNTP-Posting-Host: 1970182d.news.nntpservers.com
X-Trace: DXC=BXi>KlJe9Kk7kZkf?2B`2ic[3Bf`1S5Q`F0iV`L?jh_o>nY\nb3]1jmkVbaZ^3]9JdJ25E^d
F0VP`GS]bA9<ZlocID[>;iMPIGkhWh5;V2Q]DdC?c9^dIKW6e
X-Complaints-To: k...@n...com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:223463
Ukryj nagłówki
On Tue, 30 Nov 2004 15:57:42 +0100, BasiaBjk
<b...@q...pl> wrote:
>Użytkownik Pati napisał:
>
>> Wczoraj natknęło mnie na pyszny domowy pasztecik, jest tylko mały
>> szkopuł-nigdy czegoś takiego nie robiłam. Może macie jakis swój najlepiej
>> sprawdzony przepis.
>
>Dobre są takie: 300 g zamrożonego ciasta francuskiego, lub robionego
>samodzielnie, żółtko do posmarowania.
>Z tej ilości rozwałkowanego ciasta wycinasz 6 kółek (szklanką) i 6
>pierścieni (szklanka i kieliszek). Pierścienie smarujesz żółtkiem,
>układasz na blasze na kółkach, a osobno układasz małe kółeczka (te od
>kieliszka), tez je zółtkujesz. Musisz zrobić z folii alu małe kominki i
>włożyc je w otwory w pasztecikach, inaczej "zarosną" w pieczeniu.
>Pieczesz ok. 15 min. w temp. 220-230 stopni, upieczone napełniasz ragout
>czy czym lubisz, np. ja najchętniej grzybami.
>
>Jeden pasztecik może być za mało :)
Kominek niepotrzebny jak sie wytnie bardzo cienkie pierscienie. a
calosc to sie snobistycznie nazywa vol-au-vent ;))
Ja tez z grzybami.
Tu robia z prawn cocktail czyli ...jak to po polsku? koktajl
krewetkowy? Mi zupelnie nie lezy
Pierz
K.T. - starannie opakowana
|