Data: 2011-12-12 08:51:53
Temat: Re: pieczenie chleba- problem
Od: krys <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Qrczak wrote:
> Dnia 2011-12-11 10:48, niebożę ZS wylazło do ludzi i marudzi:
>>
>>> Zakwasem :)
>> Dokładnie. Ja robię chleb na zakwasie ale ponieważ trzymam cały czas w
>> lodówce to jest bardzo słaby.
>
> Co to znaczy słaby zakwas? Mnie po ponad miesiącu leżenia w lodówce
> zakwas pracuje jak należy.
Mój w lutym będzie miał trzy lata.
> W dodatku ostatnio dzieliłam się nim i
> musiałam ruszyć standardową ilość mąki porcją o połowę mniejszą.
> Tyle że nie używam takiego prosto wyjętego z zimna. Jak planuję rozruch
> na wieczór, to rano wyjmuję zaczyn z lodówki i stawiam w okolicach kuchni.
Ja ruszam zakwas też na pi razy oko 12 godzin przed. I rozmnażam, p[o czym
połowa idzie do lodówki, a druga do chleba.
> Ciekawe. Na samym zakwasie chleb wyrasta lepiej niż z dodatkiem drożdży.
> I nie opada.
>
I w dodatku prawie wszystko wybacza.
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
|