Data: 2011-12-12 12:19:08
Temat: Re: pieczenie chleba- problem
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 12 Dec 2011 08:06:21 +0100, Andrzej S. napisał(a):
> W dniu 2011-12-11 02:34, p 47 pisze:
> ...
>> Co może być tego przyczyną i jak z tym walczyć?
>
> Za ostra akcja drozdzy, bąble CO2 w ciescie, które pekaja
> gdy zaczna sie rozszerzac pod wplywem ciepla.
Dokładnie tak.
> Bardzo subtelnie:
>
> - zmniejsz ilosc drozdzy,
> - i/lub zmniejsz ilosc cukru
Tak.
> - i/lub zwieksz ilosc soli.
Po co?
Nie widzę sensu.
>
> Niestety, automat to precyzja. Najlepiej dopracowac sie naczynek
> odmierzawczych do wszystkiego i strzec ich jak oka w glowie.
Bez przesady. Wystarczy, że jakość mąki będzie inna i już cała precyzja
bierze w łeb.
--
XL
|