Data: 2004-12-18 12:57:02
Temat: Re: pierniczki miękkie - jak zrobić?
Od: "@nn" <a...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Barbara (Basiek)" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
napisał w wiadomości news:cq0p5v$p4p$1@opal.icpnet.pl...
> Niedawno podawałam ten przepis na miękkie pierniczki:
>
> 1 kostka masła
> 1,5 kg mąki
> 3 - 5 jaj
> 1/2 kg miodu
> 2 łyzki sody oczyszczonej rozpuszczonej w mleku
> 1/2 kg cukru
> przyprawa piernikowa
> 1 łyżka kakao
> Cukier, miód, masło - rozpuścić, wlać do mąki, dodać przyprawy.
> Jak ostygnie dodać jajka + sodę (zimne).
> Ciasto powinno leżeć tydzień, ale ja kiedyś piekłam juz po 2-3 dniach
> i wyszły tak samo dobre.
Przepraszam że się akurat tu podpinam, ale mam pytanko:
czy w/g tego przepisu można upiec piernik (ciasto a nie ciasteczka)???
A jeśli nie to może ktoś posiada inny przepis, bo chodzi za mną od
dłuższego czasu właśnie taki ciemny (prawie czarny), puszysty,
wilgotny, miękki i przełożony powidłem piernik.
Pozdrawiam
Ania
--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Małżeństwo to bardzo sprawiedliwe urządzenie: żona musi codziennie
gotować, mąż musi codziennie jeść"
|