Data: 2004-12-18 13:19:26
Temat: Re: pierniczki miękkie - jak zrobić?
Od: "L." <l...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Barbara (Basiek)" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:cq0p5v$p4p$1@opal.icpnet.pl...
> Niedawno podawałam ten przepis na miękkie pierniczki:
>
> 1 kostka masła
> 1,5 kg mąki
> 3 - 5 jaj
> 1/2 kg miodu
> 2 łyzki sody oczyszczonej rozpuszczonej w mleku
> 1/2 kg cukru
> przyprawa piernikowa
> 1 łyżka kakao
> Cukier, miód, masło - rozpuścić, wlać do mąki, dodać przyprawy.
> Jak ostygnie dodać jajka + sodę (zimne).
> Ciasto powinno leżeć tydzień, ale ja kiedyś piekłam juz po 2-3 dniach i
> wyszły tak samo dobre.
>
Jeszcze mam 2 pytania:
1. czy te pierniczki mozna dlugo przechowywac?
2. gdzie przechowywac surowe ciasto? - w chlodnym miejscu?
> Pozdrawiam.
> Barbara.
>
Pozdrawiam
Gosia
|