Data: 2004-12-18 15:12:40
Temat: Re: pierniczki miękkie - jak zrobić?
Od: "Barbara \(Basiek\)" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Przepraszam że się akurat tu podpinam, ale mam pytanko:
> czy w/g tego przepisu można upiec piernik (ciasto a nie ciasteczka)??? A
> jeśli nie to może ktoś posiada inny przepis, bo chodzi za mną od dłuższego
> czasu właśnie taki ciemny (prawie czarny), puszysty, wilgotny, miękki i
> przełożony powidłem piernik.
> Pozdrawiam
> Ania
Nigdy nie piekłam z tego przepisu piernika. Zawsze były to pierniczki, ale
jeśli masz ochotę na wilgotny, puszysty piernik, to mój przepis jest taki:
1/2 kg gotowanych ziemniaków
1/2 kg mąki
1/2 kg miodu
0,375 kg cukru
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
25 dkg tłuszczu
(jeśli ma być czarny, dodaj kakao - było w pierwotnym przepisie, ale ja
niestety go nie mogę jeść, więc usuwam z każdego przepisu)
Miód rozpuścić na ciepło z cukrem (najpierw wlać miód, potem cukier, bo się
skarmelizuje). Lekko skarmelizować. Dodać tłuszcz.
Gotowane ziemniaki podlewać stopniowo roztopionym miodem i tłuszczem
rozcierając. Lekko ostudzić, potem dodać resztę składników.
Wstawić do nie rozgrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach C około 35
minut.
Pozdrawiam.
Barbara.
|