Data: 2010-10-29 19:46:34
Temat: Re: przywieranie chleba do blaszki
Od: Tomasz (Jenot) Stafiński <j...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Julia" <r...@o...pl> wrote:
> jak zrobiÍ ciasto na chlebek to smaruje blaszkÍ olejem potem wylewam
> ciasto
> i wk>=adam blaszkÍ na 12 godzin do piekarnika zimnego oczywiscie tam
> sobie
> ro?nie a po tych 12 godzinach w>=aOczam piekarnik i sie piecze tak mam
> w
> przepisie
Jakiś dziwny ten przepis. Po czasie dojrzewania sądząc to jest chleb z
większą ilością mąki żytniej. Spróbuj tak:
4 łyżki płynnego zakwasu żytniego, 100g mąki żytniej 720 i 100ml wody
wymieszaj, przykryj ściereczką i zostaw na noc, rano dodaj znów 100g
mąki i 100ml wody, przykryj i zostaw na 6-8 godzin, potem jeszcze raz
dodaj to samo i zostaw na 2 godziny. Będziesz miała około 600g ciasta
zakwaszonego.
Wymieszaj 300g mąki pszennej 500 lub 550, 500g mąki żytniej i 450ml
letniej wody, odstaw na 20 minut, dodaj ciasto zakwaszone i 20g soli
(czubata łyżka), wyrabiaj ok. 10-15 minut mikserem z hakiem na drugim
biegu lub ok. 20 minut ręcznie, przykryj i poczekaj ok. 2-4 godziny aż
podwoi swoją objętość. Potem przerzuć do foremek (wychodzą akurat dwie
małe keksówki) wysmarowanych olejem i... wysypanych żytnimi otrębami.
Teraz należy poczekać jeszcze godzinę aż chlebki jeszcze raz podrosną,
spryskaj je wodą, natnij nożem i wstaw na godzinę do piekarnika
nagrzanego do ok. 220 stopni. 10 minut przed końcem pieczenie jeszcze
raz solidnie potraktuj bochenki wodą - będą wtedy pięknie lśniły.
Po upieczeniu same wyskoczą z foremek a otręby dodadzą im smaku.
Smacznego :)
Pozdrawiam,
--
Jenot
|