Data: 2020-11-26 09:57:02
Temat: Re: pyry z gzikiem
Od: trybun <M...@j...cb>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 25.11.2020 o 09:48, dwa cepeliny pisze:
> Czesałem ostatnio internet w poszukiwaniu nowych inspiracji kulinarnych.
> Czy jest tu ktoś z okolic Katowic kto by mi podpowiedział co się robi tradycyjnie
na Śląsku na szybki obiad ?
> Mam sentyment do tego regionu nie tylko kulinarny ...
>
> W Poznaniu to pyry z gzikiem.
> Pyry w mundurkach (ja robię na golasa:) plus twaróg ze szczypiorkiem.
> Można to lubić albo nie)).
>
>
Proponuję do tego twarogu dodać jeszcze śmietany i zielonego koperku.
Wtedy drugi wariant zupełnie nie wchodzi w rachubę. Pyry nie są
konieczne, gzik wybornie smakuje choćby z grzankami(kromki chleba
przypieczone na patelni).
|