X-Received: by 2002:a05:620a:40d6:: with SMTP id g22mr13395429qko.232.1606599014115;
Sat, 28 Nov 2020 13:30:14 -0800 (PST)
X-Received: by 2002:a05:620a:40d6:: with SMTP id g22mr13395429qko.232.1606599014115;
Sat, 28 Nov 2020 13:30:14 -0800 (PST)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!proxad.net!feeder1-2.proxad.net!209.85.160.216.MISMATCH!n
ews-out.google.com!nntp.google.com!postnews.google.com!google-groups.googlegrou
ps.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Sat, 28 Nov 2020 13:30:13 -0800 (PST)
In-Reply-To: <5fc11a7f$0$545$65785112@news.neostrada.pl>
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=37.248.201.46;
posting-account=WKCfJQoAAABGeHkoWcAFup86Q28I2YKQ
NNTP-Posting-Host: 37.248.201.46
References: <f...@g...com>
<5fbe4dd4$0$560$65785112@news.neostrada.pl>
<8...@g...com>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5fbeae2a$0$519$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5fc11a7f$0$545$65785112@news.neostrada.pl>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <3...@g...com>
Subject: Re: pyry z gzikiem
From: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
Injection-Date: Sat, 28 Nov 2020 21:30:14 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:382597
Ukryj nagłówki
piątek, 27 listopada 2020 o 16:25:53 UTC+1 FEniks napisał(a):
> W dniu 26.11.2020 o 16:07, Jarosław Sokołowski pisze:
> > Pani Ewa napisała:
> >
> >>
> >> Owszem, jest to bardzo specyficzne połączenie, którego ja w
> >> dzieciństwie w ogóle nie zaznałam. Pierogi ruskie poznałam
> >> dopiero we Wrocławiu, po raz pierwszy jako pierogi domowe.
> >> W kultowym barze Miś. Postanowiłam zamówić to, co zamawiała
> >> większość i mocno mnie zdziwiło, że te pierogi wypełnione
> >> są masą ziemniaczaną z dodatkiem twarogu. Współbiesiadnicy
> >> patrzyli na mnie z równym zdziwieniem, co ja na te pierogi.
> > A te pierogi z dzieciństwa z czym były?
> Musiałabym właściwie zacząć od tego, że w moim rodzinnym domu pierogi to
> w ogóle była rzadkość, np. z kapustą i grzybami przy świątecznym stole,
> czasami z mięsem. Traktowałam je jako rarytas, choć znałam pierogi
> głównie ze szkolnych stołówek. Jeśli już były, to z mięsem lub z serem
> białym na słodko, ewentualnie z owocami (truskawki, jagody) Z ruskimi
> się nie spotkałam. Ale chyba nic w tym szczególnie dziwnego, skoro w
> moich rejonach naleciałości kulinarne i tradycyjne były raczej
> germańskie niż wschodnie.
> > No więc takie pieczone bardzo często praktykowano również w domach.
> > Żeliwny saganek w każdym domu był, napełniało się go ziemniakami,
> > wędlinami i niezbyt dużym dodatkiem innych warzyw (liść kapusty
> > na dno i na wierzch) -- a potem jazda z tym do piekarnika kuchni
> > węglowej, czyli do bratrury. Całość porzygotowań zjamowała może
> > ze trzy minuty.
> >
> > W wydaniu plenerowym w powiecie chrzanowskim było to tak polularne,
> > jak dzisiaj grillowanie. Typowy sposób uczczenia na przykład
> > imienin. A jak komuś wypadają one na św. Jana, to już w ogóle --
> > bo jak tu w taką noc nie rozpalić ognia?
> A, to z tym w wersji plenerowej spotkałam się kiedyś w Beskidzie
> Śląskim. Nazywało się to duszonką, polegało na wrzuceniu do żeliwnego
> gara kapusty, boczku, ziemniaków i innych składników, ale te trzy
> pierwsze być ponoć musiały, i pieczeniu tego na ognisku. Jak to
> ostatecznie smakowało, to już nie pamiętam, bo obficie było skrapiane
> miodunką.
>
> Ewa
Pierogi to kuchnia żydowska. To druge to nic innego jak danie jednogarnkowe. Też
żydowski wynalazek. W szabes nie wolno im nic robić a jeść się chce. To wymyślili
dania jednogarnkowe które wstawiali dzień wcześniej do pieca chlebowego po wyjęciu
chleba. I dochodziło takie danie kilkanaście godzin. Ostatnio trochę popularne wolne
gotowanie to rozwinięcie tamtego pomysłu. Nie ma co szukać jakiś polskich
tradycyjnych dań bo takich nie ma.
|