Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ser żółty z białego
Date: Fri, 5 May 2006 08:57:46 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <e3et22$qk9$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <e3d0mk$2vg$1@nemesis.news.tpi.pl> <4...@b...univ.szczecin.pl>
NNTP-Posting-Host: abdb52.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1146812290 27273 83.6.243.52 (5 May 2006 06:58:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 5 May 2006 06:58:10 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Antivirus: avast! (VPS 0618-2, 2006-05-04), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:268093
Ukryj nagłówki
"Panterka" <j...@b...bibl.univ.szczecin.pl> wrote in message
news:445AF421.3070109@bg.univ.szczecin.pl...
> Użytkownik AK napisał:
>
>>Witam, mam pytanie: czy ktoś spotkał sie z dokładnym przepisem na domowy,
>>trochę inny, ser żółty robiony ze starego sera białego (twaróg)?
>>Moja ciotka spod Rzeszowa robiła coś takiego:
>>stary twaróg odstawiała do spiżarni aż całkiem "zgliwiał" (wg niej - nie
>>wiem jak sie to nazywa ale żółknie i śmierdzi okropnie) Jak już był
>>niejadalny, to wrzucała do rondelka, dodawała tłuszczu - wtedy chyba
>>margaryna, sól, pieprz i obowiązkowo kminek i to rozpuszczała i
>>przysmażała. Jak było gładkie i żółte to dodawała jajko. Odstawiała i ser
>>zastygał. Potem był taki do chleba.
>>Wiem, ze opis może się wydawać odpychający, bo stary ser itd, ale to
>>naprawdę było dobre :)
>>Moze ktoś z Was spotkał się z czymś takim, może ma to jakąś nazwę?
>>Potrzebuję dokładny przepis, bo jakoś mi nie chce wyjść taki gładziutki
>>tylko zawsze grudki wychodzą :(
>>Pozdr
>>Aga
> To mi wyglda na ser smażony - często do kupienia w sklepach, właśnie ze
> starego sera, z kminkiem. Jak to się robi, nie wiem, ale lubię go.
> Panterka
Ser topiony i od chwili gdy jako dziecko mogłem go jeść, do dzisiaj tak go
zwą, choć w handlu może mieć nazwę handlową smażony. Choćby dlatego, że w
warunkach domowych nikt nie będzie go robił w kąpieli wodnej, zazwyczaj nie
ma go aż tyle...
Ale nadaje się na founde...
|