Data: 2006-05-05 06:44:14
Temat: Re: ser żółty z białego
Od: j...@b...bibl.univ.szczecin.pl (Panterka)
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik AK napisał:
>Witam, mam pytanie: czy ktoś spotkał sie z dokładnym przepisem na domowy,
>trochę inny, ser żółty robiony ze starego sera białego (twaróg)?
>Moja ciotka spod Rzeszowa robiła coś takiego:
>stary twaróg odstawiała do spiżarni aż całkiem "zgliwiał" (wg niej - nie
>wiem jak sie to nazywa ale żółknie i śmierdzi okropnie) Jak już był
>niejadalny, to wrzucała do rondelka, dodawała tłuszczu - wtedy chyba
>margaryna, sól, pieprz i obowiązkowo kminek i to rozpuszczała i przysmażała.
>Jak było gładkie i żółte to dodawała jajko. Odstawiała i ser zastygał. Potem
>był taki do chleba.
>Wiem, ze opis może się wydawać odpychający, bo stary ser itd, ale to
>naprawdę było dobre :)
>Moze ktoś z Was spotkał się z czymś takim, może ma to jakąś nazwę?
>Potrzebuję dokładny przepis, bo jakoś mi nie chce wyjść taki gładziutki
>tylko zawsze grudki wychodzą :(
>Pozdr
>Aga
>
>
To mi wyglda na ser smażony - często do kupienia w sklepach, właśnie ze
starego sera, z kminkiem. Jak to się robi, nie wiem, ale lubię go.
Panterka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|