Data: 2013-06-26 10:34:12
Temat: Re: torcik bezowy
Od: Feniks z popiołów <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2013-06-26 10:25, Stokrotka pisze:
>
>
>> Ja ostatnio robiłam tort śmietanowy. Zwykle dodaję do śmietany (do
>> tortu) odrobinę mączki ziemniaczanej, żeby śmietana utrzymała fason,
>> ale tym razem zapomniałam, a i tak utrzymała, nawet pomimo
>> 30-stopniowego upału.
>
> Ile tej mączki dodajesz
Niewiele, około 1 płaskiej łyżeczki na 250ml ubitej śmietany.
> , ja zwykle zgodnie z pszepisem dodaję żelatynę, ale to trudne i 4 na
> pięć razy zostają ziarnka napęczniałej żelatyny.
A żelatynę rozpuszczasz/moczysz najpierw w wodzie?
Ja nigdy samej żelatyny nie dodawałam. Czasem dodaję rozpuszczoną w
niewielkiej ilości gorącej wody paczkę galaretki, ale wtedy wychodzi
smakowa pianka, a nie bita śmietana.
Ewa
|