Data: 2006-04-01 18:55:14
Temat: Re: wok
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
** EB wrote:
> Czym sie rozni jedzenie smazone na patelni i na woku?
Generalnie na woku bardzo mocno rozgrzewasz olej i smażysz na
maksymalnym ogniu szybko mieszając, smaży się dosyć krótko. Jedzenie z
woka mniej traci naturalne właściwości (np. warzywa zostają chrupkie i
soczyste). Tak samo mięso - w momencie wrzucenia na mocno rozgrzany wok
momentalnie puszcza sok, a ten sok od razu odparowuje, przez co mięso
jest miękkie i soczyste generalnie.
Dodatkowo na woku największa temperatura jest na środku, smażąc
mieszasz składniki tak, że przelatują po chłodniejszych ściankach i
wpadają na środek.
> warto kupic wok a jesli tak to jaki?
IMHO warto, a jaki to już było nie raz na tej grupie, poszukaj w
archiwum.
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
|