Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!n
peer03.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media
.com!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-0
2.news.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: krys <k...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: znowu ryba, ale inaczej
Followup-To: pl.rec.kuchnia
Date: Tue, 16 Mar 2010 13:17:18 +0100
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 53
Message-ID: <hnnti5$36t$1@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <hnnjcb$ot8$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<hnnl6g$t4a$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<hnnsde$gcr$1@atlantis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: admb211.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1268742533 3293 79.185.31.211 (16 Mar 2010
12:28:53 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 16 Mar 2010 12:28:53 +0000 (UTC)
User-Agent: KNode/4.3.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:327416
Ukryj nagłówki
Misiek wrote:
>
> Użytkownik "krys" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:hnnl6g$t4a$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>> Misiek wrote:
>>
>>> Rybe przed smazeniem rozmrazacie?
>>
>> Rozmrażam, lubię jak towar przed zjedzeniem jest osobiście umyty.
>
> I (chodzi glownie o kostki rybne) nie rozlatuuja ci sie po rozmrozeniu?
Ostatnio nie kupuję kostek, bo wole gatunki niekostkowane, ale... do
opłukania kostkę wystarczy rozmrozić _prawie_ do końca;-). I jak jest z
ryby, a nie z resztek ryby, to nawet rozmrożona się nie rozpada.
> ja
> z tym mam przykre doswiadczenia... Moze teraz daja wlecej wody heh
> (ostatnio w Tesco kupowalem mintaja i morszczuka - filety "w glazurze" -
> ta glazura jak dla mnie to woda po prostu. Pisali 25 % "glazury", czyli z
> kilograma ryby zamrozonej po rozmrozeniu wyjdzie... 75 dkg? heh
Ryby kupuję z pewnego źródła, troche droższe, ale za to płace za rybę, a nie
za wodę. w supermarketach wystarcza mi zapach jako odstraszacz od zakupu;-)
>
>>> druga sprawa - rybe panierujecie? Jesli tak to ktore z powyzszych i jak?
>>
>> Panierujecie. Mąka, jajko z mlekiem rozbełtane, bułka tarta.
>
> Tego sposobu (jajko rozbeltane z mlekiem) nie znalem - wyprobuje i zdam
> relacje
>
>>> I czwarta sprawa - jak smazycie swieza rybe?
>>
>> Taka z haczyka wedkarza, to tylko w make i na goracy olej, solenie po
>> usmażeniu.
>
> Taka swizo z chaczyka to na grillu najlepsza :-) albo pieczona na
> ognisku... ech rozmarzylem sie...
Z grilla to leszcz jest pyszny - skorę tylko trzeba ponacinać, żeby ości
powyłaziły samoczynnie.
> Tilapii nie jadlem, o tej drugiej wogole nie slyszalem...
> A wegorza smazonego jedliscie kiedys?
Tilapia to ryba słodkowodna. Notatenia sprzedawana jest w tuszkach, z
ościami, trzeba ja oskrobać. Obie uwielbiam.
Węgorz to jak szynka parmeńska...
J.
|