Data: 2001-05-09 10:31:24
Temat: Odp: marynata na grill
Od: "Orion" <o...@h...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "rahab" <r...@p...katowice.pl> napisał w wiadomości
news:9db2mp$i6q$1@sunsite.icm.edu.pl...
>Facet przed smażeniem smarował mięsko jakąś
> czerwoną przyprawa-marynatą... Czy ktoś może mnie oświecic jaki jest skład
> takiej marynaty aby nadawała się do steków, czy polędwicy.
------------------------
To nie była marynata. Marynatę stosuje się na 1 do 3 dni przed grilowaniem.
Ma na celu skrusenie mięsa ,poprawienie jego smaku (przyprawy) oraz
nadanie mu lekko kwaskowego smaku (ocet winny z oliwą).
To wspomniane "smarowidło" ma na celu koncowe doprawienie szaszłykow
oraz zabezpieczenie go przed wysychaniem.Głownym składnikiem jest tu
oliwa,papryka i gorczyca (czasami odrobina glutaminianu sodu utrwalajaca
smak)
Jezeli jestes zainteresowany dokładnym składem obu (marynaty i "bejcy")
napisz
na priv .
Orion
|